Kozmetika Kultúra / Az érintés művészete

Interjú  —  Manuela Schöbel    Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikussal az érintés művészetéről

A Dr. Hauschka kezeléseket több évtizeddel ezelőtt fejlesztették ki. Még mindig korszerűek? Vagy hozzá kell őket igazítani a modern életmódhoz?

A klasszikus Dr.Hauschka kezelés modernebb, mint valaha. Egyedülállósága abban rejlik, hogy teljes egészében kézzel végzik. Nem használunk gépeket vagy készülékeket. Kézzel, a nyirokstimuláció során pedig ecsetekkel dolgozunk. A kezeinkkel olyan nagy fokú hatékonyságot érünk el, hogy nincs szükségünk tűre, gépekre, UV-fényre vagy bármi hasonlóra. Az is különleges, hogy ezt a hatékonyságot nem a bőr dögönyözésével, facsarással, nyomogatásával vagy egyéb behatással érjük el, hanem „lélegző” kezeink segítségével.

Lélegző kezek? Elmagyarázná ezt bővebben?

Az érintésnek ugyanúgy ritmusa van, mint a légzésnek. Abban, ahogyan az embereket kezelés közben megérintjük, tisztelet és távolságtartás fejeződik ki. Ennek pedig a bőrön is érzékelhető jele van. Az, ahogyan az ember bőrét megérintjük, nem manipulatív: a lélegző, újra és újra elengedő mozdulatokkal lendületbe hozzuk őt és bőrének folyamatait. Egy hármasság, ami a belemerülésből, az összesűrűsödésből és az oldásból áll. Ugyanolyan, mint a lélegzetvétel, egy oda-vissza mozgás. Ez az átkísérő mozdulat teszi a Dr. Hauschka kezeléseket egyedülállóvá. Nem a kozmetikus akarata áll az előtérben, hanem a kezelésben részesülő ember és az ő igényei.

Nagyon szokatlanul hangzik, hogy Ön a kozmetikai kezelés során mélyen megérinti ugyan a vendégeket, azonban mégsem megy túl közel hozzájuk, hanem a tisztelet érzését alakítja ki. Hogyan csinálja?

Az eredmény szempontjából meghatározó a Dr. Hauschka kozmetikus belső tartása, valamint az, hogy testileg hogyan fordul a vendéghez. Senki sem szereti, ha túlzottan belépnek a személyes szférájába. A vendég a kezelőszéken fekszik, és kitárulkozik. A teste egyes részeit nem takarja ruha. Ez máris egy intim helyzetet teremt. Mi ebben a helyzetben bizonyos térbeli távolságot tartunk fenn. Ügyelünk rá például, hogy ne üljünk rá fél fenékkel a székre. Ehelyett mindig egyenes háttal és olyan tartással állunk, amelynek révén belül megőrizhetjük önmagunkat. Az odafordulás következtében közel kerülünk a vendéghez, de eközben is tiszteletteljesek maradunk. Ezt a tartást megőrizve érintjük meg egészen óvatosan a vendéget. Belemerülünk, azonban utána vissza is húzódunk. Ezáltal megtörténik ugyan a találkozás, de rögtön ki is lépünk belőle.

A Dr. Hauschka kezelések egyik sajátossága, hogy lábfürdővel kezdődnek. Mi ennek az oka? Hiszen végül is az arcápolás a lényeg.

Elisabeth Sigmund ötlete volt, hogy a kezeléseket lábfürdővel kell indítani. Azért vezette ezt be, mert a kezelésre érkező vendégeknek gyakran hideg volt a lába. Ha az arc egyes részei gyulladásban vannak vagy kipirosodtak, akkor az egész arckezelés sokkal kevésbé hatékony, ha a lábak nem melegek, és a meleg a fej területén összpontosul. A melegvizes palack nem tudja úgy felmelegíteni a lábakat, mint egy lábfürdő. Emellett a lábfürdő két okból is nagyon intim pillanatot teremt, amelyet megosztok a vendéggel. A vendég ott ül, a lába a lábfürdőben, én pedig szemmagasságban vagyok. Később már nem lesz ilyen szituáció, mivel amikor a vendég fekszik, a kozmetikus a fejénél, a szék mögött ül vagy áll. A lábak megmutatása egyébként is valami egészen intim dolog. Például a tinédzsereknek komoly nehézséget okoz, hogy lábfürdőt vegyenek. Ha fiatalok jönnek hozzám tisztátlan, gyulladt bőr kezelésére akkor legszívesebben tornacipőben feküdnének a széken. Még akkor is, ha kilátszik a hasuk, vagy ha mélyen dekoltált a felsőjük. Levenni a cipőt hatalmas áttörést jelent. Az azonban a szép, hogy amikor a vendégek legyőzték magukban az ellenállást, mindig egy egészen mélyről jövő sóhajjal merítik bele a lábukat a vízbe. A lábfürdő ugyanis nemcsak a wellnessről és a jó közérzetről szól: a vendégek sokkal inkább azt érzékelik, hogy a fej területe megkönnyebbül. A lábfürdő után a vendég elé térdelünk, és egészen óvatosan, dörzsölés nélkül megtöröljük a lábát.

A Dr. Hauschka kezeléshez az arcgőzölő is hozzátartozik. Ez más kozmetikai kezelésekből is ismerős lehet. A Dr. Hauschkánál azonban ez sem szokványos.

Így van. Az Arcgőzölő valóban fontos része a Dr. Hauschka kezelésnek. A tistító maszk mellett „ő” a másik titkos hősünk. Azok a vendégek, akik máshol már voltak ilyen kezelésen, arra számítanak, hogy az itt is fekve történik. Mi azonban ehelyett ideális esetben arra kérjük a vendéget, hogy üljön fel, így a gőz nemcsak az arcbőrét éri, hanem az arcszaunának köszönhetően be is lélegzi azt, így bejutnak az olyan gyógynövényi alkotóelemek is, mint a százszorszép, a sarkantyúka és a varázsmogyoró. A gőz sokkal közvetlenebb módon hat. Az ülő helyzetbe emelkedés, valamint a be- és kilégzés aktív folyamatok. A mélytisztítás aktív folyamat. És ennek megvan a ritmusa is. Fekszem, majd felülök, és az Arcgőzölő gőzének belélegzésével a saját ritmikus rendszeremet is bekapcsolom. Ez teszi sokkal hatékonyabbá az inhalálással kombinált Arcgőzölőt. A pórusok ezt követő kitisztítása pedig sokkal kevésbé fájdalmas.

Nem szokványos, hogy nekem mint vendégnek aktívnak kell lennem a kezelés alatt. Nem lenne sokkal szebb és jobb, ha az ember teljesen ellazulhatna és átengedhetné magát a kozmetikus kezeinek?

Az aktív és tudatos jelenlét a kezdetek óta fontos számunkra. Ide tartozik a ritmusra fektetett hangsúly is, és természetesen mindaz, ami Elisabeth Sigmund akaratát követi. Ő már a nyirokstimulációval és az arctornával is jelentős mérföldkövet ért el a kezelésben. Mind a kettő a bőr saját tevékenységét serkenti. Nem arról van szó, hogy „hagyom, hogy masszírozzanak, gőzöljenek és beolajozzanak”. Sokkal inkább arról, hogy nemcsak az embert ösztönzöm aktivitásra, hanem a bőrét is. Számomra ez a Dr. Hauschka kezelések alapvető elve, amely megkülönbözteti más kezelési módszerektől.

25 országban dolgoznak Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikusok. Jelent ez különbségeket a kezelésekben?

A Dr. Hauschka kezelések az egész világon azonosak. Létrehoztunk egy nemzetközi bizottságot, amelyben pontosan rögzítjük a kezelés összes lépését, szöveggel és képpel. Ez a minőségbiztosítást szolgálja, ugyanakkor azt is, hogy a tudás ne menjen feledésbe, és hogy megőrizzük Elisabeth Sigmund örökségét. Az így összeállított könyvet, amely tartalmaz mindent a kezelésekről, csak az a mintegy 40 kozmetikus képző munkatárs kapja meg, aki a képzéseket tartja a világ különböző pontjain. Minden könyv kóddal van ellátva. Ha pedig valaki úgy dönt, hogy többé nem szeretne nálunk képzőként dolgozni, visszaadja a könyvet.

Vannak különbségek az országok között a vendégek igényei terén?

Az izraeli vendégek számára a mélytisztítás nagyon fontos. Az Arcgőzölő és a Tisztító maszk nélkül egyáltalán nem lennének elégedettek. Franciaországban nagyon népszerű a klasszikus Dr. Hauschka kezelés és az arctorna. Az olaszok kedvelik a sminkjeinket, azonban a testápolás is nagyon fontos számukra. Nemrég kidolgoztunk egy feszesítő lábkezelést olyan hölgyek számára, akiknek problémát okoz a cellulitisz. Olaszországban ezt a kezelést nagyon sokan veszik igénybe tavasszal, azaz a bikiniszezon előtt. Olaszországban dolgozik egyébként az egyetlen férfi képző az egész nemzetközi csapatban. Fantasztikus, milyen minőségben képviseli a Dr. Hauschkát.

Ha már a férfiaknál tartunk: Férfiak is járnak a Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikusokhoz. Másfajta kozmetikai kezelésre van szükségük, mint a nőknek?

Nem, nincs szükség arra, hogy külön kezelésünk legyen férfiak számára. Mi mindig az embert nézzük. Ha pedig egy olyan férfi jön kezelésre, aki nem akar olyan sokáig maradni, akkor egy rövidebb kezelést kap. Bár én éppen ennek az ellentétét tapasztaltam. Volt egy szép találkozásom az egyik vendégünk férjével, aki klasszikus Dr. Hauschka kezelést kapott ajándékba a feleségétől. Ez a kezelés két órán át tart. A férfi még sosem járt kozmetikusnál. A kezelés után egy szót sem szólt. Miután elment a vendég, rendrakás közben azon tűnődtem, hogy vajon jót tett neki a kezelés? Három nappal később a férfi a következő üzenetet hagyta a hangpostámon: Még sosem volt kozmetikusnál, és egészen máshogy képzelte el a kezelést. Azóta azonban a bőrének állapota olyan érzést kelt benne, mintha minden nap tiszta pizsamát venne fel. A kezelésünk valóban az emberre mint teljes egészre hat. Ugyanis a belső állapotunktól függ, hogy milyennek érezzük a bőrünket.

 

 

7 thoughts on “Kozmetika Kultúra / Az érintés művészete”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.